Ghidul taxării veniturilor românilor care muncesc în Germania.

Rezidenții fiscali în Germania – impozitare pe veniturile globale, adică pe toate veniturile, indiferent de ţara unde sunt realizate. Germania impozitează persoanele fizice pe veniturile realizate la nivel global dacă: – au locuinţă în Germania pentru folosinţă personală sau – au şedere obişnuită în Germania, adică sunt prezenţi în Germania pentru o perioadă neîntreruptă de şase luni sau mai mult, această perioadă de şase luni putând fi împărţită pe parcursul a doi ani calendaristici.

De obicei, lucrătorii sezonieri nu vor îndeplini aceste condiții și vor fi tratați ca nerezidenți, au spus pentru Economica.net consultanţii fiscali ai EY Germania, cu care am vorbit.


Nerezidenţii – impozitare limitată la veniturile din Germania Contribuabilii nerezidenți sunt impozitați numai pe veniturile lor din Germania. Impozitul pe venitul din salarii se reține de către angajator și reprezintă, în general, obligația fiscală finală.


Impozitul reținut diferă de nivelul salarial. Nerezidenții pot alege să fie tratați drept rezidenți și să depună o declarație fiscală în acest sens, dacă venitul lor supus impozitării în Germania se ridică la 90% din veniturile globale sau dacă venitul, care nu este supus impozitării în Germania, nu depășește 9.408 euro pentru anul calendaristic 2020, au explicat pentru Economica experţii EY Germania.


Mutarea în cursul anului în Germania sau din Germania Dacă o persoană fizică se mută în (sau pleacă din) Germania într-un an calendaristic și își schimbă statutul de rezidență, veniturile din străinătate, obținute înainte de a deveni rezident fiscal în Germania, vor fi luate în considerare pentru determinarea cotei de impozit care va fi aplicat doar venitului din Germania.


Astfel, în anul de relocare, se adaugă venitul impozabil din perioada de rezidență la perioada de nerezidență şi se declară printr-o singură declarație pentru ambele perioade, au mai spus pentru Economica.net consultanţii fiscali ai EY Germania.Sursa https://www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *