21/10/2020

PresapeNet.Com

Stiri de ultima ora!

Petrom și Romgaz, obligate să vândă și mai mult gaz ieftin, E.On și Engie sunt obligate să-l cumpere pentru populație

2 min read

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică o ordonanță de modificare a a legii energiei, în contextul liberalizării pieței, care schimbă regulile de pe piață, atât pentru producători, cât și pentru furnizori. Crește cantitatea de gaze ieftine care trebuie eliberate în piață, dar furnizorii actuali mari sunt obligați să le cumpere.

Crește și concurența pe piața de furnizare, întrucât se relaxează condițiile pentru a deveni furnizor de gaze.

Ordonanța conține mai multe prevederi, care schimbă arhitectura pieței și are impact atât asupra celor doi producători, cât și asupra furnizorilor. Vă prezentăm, defalcat, schimbările cele mai importante Procentul din “gas release program” crește la 40%, dar dispar obligațiile de piață centralizată.


După cum se știe, în momentul de față, cei doi producători de gaze din România, Petrom și Romgaz, sunt obligați, prin legi, să vândă pe platformele de tranzacționare din România 50% din producția anuală realizată.


Problema este însă că această obligație mai veche se suprapune peste una nouă, și anume deja celebrul “gas release program”, prin care aceiași doi producători, Petrom și Romgaz, trebuie să pună pe piață până la 30% din producție, timp de doi ani și jumătate, la preț de plecare la licitație stabilit de ANRE pe baza prețurilor de la Central European Gas Hub (CEGH).


Acest preț este mult mai mic decât prețul reglementat de acum (68 de lei), și s-au făcut tranzacții la și la 23 de lei pentru lunile de vară care urmează și 50 de lei pentru lunile de iarnă. S-au încheiat deja tranzacții la prețuri de 30-40 de lei.Sursa https://www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *